Prezentare

Implicarea tinerilor în deciziile la nivel local începe cu organizarea unor discuții și întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale (APL) și aleșii comunității. Pe acest principiu s-au bazat grupurile de inițiativă civică ale tinerilor din com. Antonești și Cania din raionul Cantemir, care au organizat primele întâlniri cu primarii din localitățile rurale unde trăiesc.

A.O. “Centrul pentru Dezvoltare Educațională”

Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională este o organizație non-profit, constituită în anul 2017, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educațională a comunității din regiuni și a educației civice a cetățenilor. Misiunea Centrului este de a contribui la informarea, educarea și dezvoltarea capacităților tinerilor de a se implica activ în comunitate, în procesul de luare a deciziilor, dezvolta spiritul civic, promova dezvoltarea educațională și voluntariatul.

Centrul pentru Dezvoltare Educațională desfășoară o campanie amplă de informare și motivare a tinerilor alegători să meargă la vot

Sesiuni de informare online, broșură informativă dedicată tinerilor votanți, spot video de motivare și încurajare a tinerilor alegători să participe la alegeri, sunt doar câteva activități realizate de AO Centrul pentru Dezvoltare Educațională pentru a familiariza tinerii cu procesul electoral și procedura de votare, în special a-i sensibiliza despre importanța implicării în exercițiul electoral în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Peste 500 de tineri alegători din toate raioanele țării au participat la sesiuni de informare desfășurate în luna septembrie – octombrie 2020, concepute cu scopul de a familiariza tinerii alegători, cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, să fie inițiați în domeniul alegerilor, să conștientizeze importanța dreptului la vot și să-și dezvolte conştiinţa civică și cultura electorală.

A fost lansată și prezentată broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE, cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret din regiuni. Broșura își propune să informeze tinerii despre mecanismele de funcționare ale procesului electoral și pașii votării în situația pandemiei cu infecția de COVID-19, rata de participare a tinerilor la procesul electoral și politic în Moldova, scurt istoric despre dobândirea dreptului la vot și încurajarea activismului civic al tinerilor, prin exemple concrete despre greutatea unui singur vot și importanța participării tinerilor la alegeri.

Spotul video de motivare a tinerilor să participe la vot “Fă-ți datoria civică și votează!” a fost diseminat online, acum 2 zile și are intenția de încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să-și exerseze dreptul de a alege, să fie responsabili și să-și facă datoria civică de a ieși la vot. Obiectivul spotului video este de a motiva tinerii să participe activ la procesul electoral, să conștientizeze că sunt capabili de lucruri remarcabile, iar pentru a face o schimbare trebuie să meagă la secția de votare să voteze.

Proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot” își propune să contribuie la dezvoltarea culturii și educației electorale a tinerilor alegători, amplificarea activismul civic și promovarea importanței exercitării dreptului la vot în rândul tinerilor, inclusiv să încurajeze implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor prin participarea la vot și creșterea gradului de încredere în autoritățile responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor.