Proiect "Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri"

Autorul

Proiect "Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri"

Începând cu luna septembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) va implementa proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”.

Proiectul are drept scop sporirea alfabetizării mediatice, abilităților și competențelor de consumatori media a 500 de tineri din diferite raioane ale țării, care prin participarea la un program de instruire, implicarea în campanii de advocacy, dezvoltarea materialelor media informativ-educative, vizită de studiu la instituții media, vor înțelege ce înseamnă fenomenul știrilor false și diferența dintre dezinformare și informația veridică.

La evenimentul de lansare al proiectului au participat reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor media, consilii/centre de tineret, activiști civici și viitori beneficiari ai proiectului.

“De mai bine de 10 ani, Ambasada Finlandei la București susține obiectivele și principiile politicii finlandeze de dezvoltare și domeniile prioritare ale programului Fondului pentru Cooperare Locală (FLC) prin oferirea de sprijin pentru libertatea de exprimare și diversitatea mass-media. În privința educației media, în Finlanda credem cu tărie că un nivel înalt de alfabetizare media promovează o viață bună și semnificativă și este un stil civic care ne aparține tuturor. Ambasada Finlandei la București va susține CDEC în atingerea obiectivului de a spori alfabetizarea mediatică pentru tinerii din diferite localități din Moldova”, a menționat dna Kerttu Auvinen, Coordonatoare de țară pentru Republica Moldova, Ambasada Finlandei la București.

Prin participarea la acest proiect, beneficiarii (tinerii/ele cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani) își vor cultiva gândirea critică în raport cu conținutul media pe care îl consumă și vor dobândi abilități cum să filtreze într-un mod independent mesajul mass-mediei.

Obiectivele proiectului sunt:

  • sporirea alfabetizării mediatice, rezistenței la fenomenul dezinformării și îmbunătățirea gândirii critice/abilităților tinerilor din 20 de raioane ale țării;
  • creșterea gradului de conștientizare a lipsei alfabetizării mediatice a cetățenilor la nivel local și sensibilizarea privind importanța gândirii critice în raport cu contentul media consumat și filtrarea știrilor false de informația veridică;
  • consolidarea cunoștințelor tinerilor în domeniul mass-media și alfabetizării mediatice prin organizarea campaniilor de advocacy și a vizitelor de studiu la diferite instituții media (asigurând participarea tinerelor fete din grupuri social-vulnerabile în activitățile proiectului, a grupurilor minoritare și asigurarea condițiilor de accesibilitate și a incluziunii persoanelor cu dizabilități la materialele media create);
  • diseminarea bunelor practici în materie de educație media în comunitatea locală și națională.

Proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Proiect "Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri"

Problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor prioritizată de către mai multe instituții publice

Tinerii scriu articole despre probleme actuale și evenimente din localitățile lor. Tănăra Marina Ungureanu este participantă în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” și locuiește în mun. Bălți. Analiza ei este despre problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor, inclusiv despre angajarea tinerilor.

Vezi detalii

Încurajăm tinerii să voteze la prezidențiale

Autor Cătălin Țurcanu, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican,, Ion Creangă" din mun. Bălți