Blog și impresii

Voi sunteți colacul de salvare al acestei țări!

Mă numesc Cristina, am 18 ani și ... sunt dezamăgită.

Mă dezamăgesc, din ce în ce mai mult, nedreptățile vieții, care nu mai pare la fel de minunată ca în visurile mele naive de la 10 ani. Pe atunci mă vedeam în postura nobilă a omului ce va schimba această lume sau, cel puțin, țara sa. Nu am căpătat înțelepciunea 8 ani mai târziu ca să încep să mă schimb pe mine, doar am realizat că lumea trebuie salvată, ci nu schimbată. Aspirațiile și idealurile mele mărețe tocmai înspre asta și sunt îndreptate, dar... sunt dezamăgită! Profundele dezamăgiri, frica și neîncrederea, ce și-au făcut cuib în sufletul meu, îmi afectează grav obiectivul de a salva lumea. Interesant e faptul că neacceptarea, criticarea și împotrivirea față de nedreptățile din jur îmi oferă puțină energie și forță pentru a înainta în scopul meu altruist. Prin această scrisoare tind să vă infectez și pe voi, tineri buni, curajoși, neindiferenți și salvatori ai acestui neam, de intenții bune și patriotice. Trecem printr-o perioadă relativ instabilă – alegerile prezidențiale, de la care așteptăm, uimitor, stabilitate. În cea mai dificilă situație se află alegătorii, întrucât ei devin foarte fragili, fiind supuși întruna unor mesaje propagandistice sensibilizatoare.

O mare categorie de alegători sunt cei de la sate, care oscilează de la promisiunile modeste ale unora spre promisiunile mari și atractive ale altora. În mare parte, ei sunt oameni neinformați, chinuiți și asupriți tot de aceeași mână pe care ei, târându-se în coate, aspiră să o sărute și să-i mulțumească. Dar pentru ce bătrânii sunt recunoscători conducerii? Pentru haosul total din stat? Pentru invincibilele și infinitele corupție, hoție, trădare și minciună? Bătrânii noștri - acești îngeri care, muncind din greu o viață întreagă, ajung la bătrânețe cerșind cu mâna întinsă, în care li se aruncă cu dezgust, lunar, nu mai mulți bănuți decât încap în acea mână trudită și tremurândă. Ah, da! Uitasem desăvârșit că îi avem pe “Moș Crăciunii Moldovei”, înroșiți nu de rușine, ci de fundalul lunei, a ciocănașelor și a steluțelor cărora li se închină. Ei, cu o periodicitate dependentă de alegeri, aduc în dar oamenilor, a căror inteligență o echivalează cu cea a copiilor de 3-6 ani, daruri și colete magice cu “de toate” spre a-i ferici și a-i echilibra înaintea alegerilor, astfel obținând ștampiluțele multașteptate.Oare asta au meritat bătrânii noștri???

Totuși, avem și momente îmbucurătoare, căci, după cum susțin ferm în ultimul timp, Moldova e o țară cu oameni deștepți, buni și frumoși, cel puțin în majoritate. Anume ei declanșează progresul și salvarea statului prin gândirea, acțiunile, alegerile lor cumpătate și corecte. Printre ei sunt, desigur, și tinerii, mulți fiind educați în spiritul patriotismului, al implicării active în viața societății și a statului și, bineînțeles, tineri neindiferenți și dornici de schimbări spre binele statului.Acum mă adresez exact vouă, probabil des vi s-a spus că voi sunteți viitorul acestei țări, dar, vă rog, să nu omiteți etapa precedentă viitorului – prezentul, mai întâi de toate voi sunteți prezentul Moldovei!

De fapt, toți cei ce trăim acum și la data de 1 noiembrie ne vom pronunța voința vizavi de președintele demn de a fi ales, toți suntem prezentul acestei țări, iar decizia luată va influența, direct, viitorul. Tocmai de asta, vă rog să vă învingeți neindiferența, încetați să vehiculați justificări de a nu merge la vot pentru că nu aveți pe cine vota sau pentru că votul vostru nu decide nimic, nici nu tolerați asemenea scuze din partea altora. Din contra, convingeți-i că nu au dreptate, informați-vă acum cât mai des cu privire la activitatea, principiile și moralitatea candidaților, iar apoi informați-i și pe cei din jur! Nu vă lăsați pradă propagandei, arătați-le că nu au dreptate avându-ne de oameni proști și limitați, opuneți-le rezistență! Studiați aprofundat istoria, ca să percepeți care țară ne este mamă și care ne este dușman iar reieșind din aceasta, luptați pentru dreptul de a decide soarta țării, optați mereu pentru cele mai bune soluții și oportunități! Suntem un stat democratic iar puterea ne aparține chiar nouă. Păi luptați pentru asta, revendicați-vă statutul de exponent al puterii statale! În final, vreau să vă transmit cea mai de preț idee din toată amestecarea asta de litere. Sper că deja v-am convins să mergeți la vot și, odată ce veți intra în cabină, înainte de a pune ștampila, să vă răsară în minte imaginea buneilor voștri, cei atât de supuși și chinuiți. Permiteți-le, prin votul vostru, să aibă măcar un sfârșit fără griji, odihnit și demn!

Cu nemărginită încredere și profund respect, Lisnic Cristina

Postări relevante

Problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor prioritizată de către mai multe instituții publice

Tinerii scriu articole despre probleme actuale și evenimente din localitățile lor. Tănăra Marina Ungureanu este participantă în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” și locuiește în mun. Bălți. Analiza ei este despre problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor, inclusiv despre angajarea tinerilor.