Blog și impresii

Eroii suntem fiecare dintre noi și fiecare pas pe care îl facem ne definește viitorul.

SCRISOARE DESCHISĂ
adresată tuturor tinerilor născuți în Republica Moldova

 

Dragi tineri, prieteni și colegi de pretutindeni,

Trăim într-o epocă a schimbărilor mari în care este o obișnuință să petrecem timpul pe rețelele de socializare, răsfoind diferite știri și evenimente care se petrec în lume. Dincolo de orizonturile noastre, sunt oameni care suferă de cataclisme naturale, dictatori în fruntea statului, persecutare, foamete și război. Știți care este primul gând ce ne vine în cap? “Ce de bine că aceste lucruri dezastruoase nu au nimic de-a face cu mine”.

Tot răul se află dincolo de zona noastră de confort și nu avem nevoie nici să intrăm în esența acestor probleme, nemaivorbind să ne mai implicăm în soluționare. Dăm scroll și ne continuăm viața mai departe, dar problemele vor fi rezolvate de altcineva, cândva, numai nu de noi. Ne place să ne plângem pe conducerea statului că nu ne asigură condițiile necesare, pe șefii de la serviciu care mereu îs nemulțumiți și pe vecinul nostru care face reparație în fiecare duminică. Dar când vine momentul să ne expunem nemulțumirea, dăm din cap și zicem “da și parcă ceva as schimbe” și ne niorlăim mai departe, așteptând să vină vre-un erou sau prinț pe cal alb să ne salveze.

Rata participării tinerilor la alegeri este în descreștere, iar motivele cele mai des invocate sunt dezamăgirea și neimportanța votului. Avem părinți care și-au distrus sănătatea muncind peste hotare ca să ne asigure un mod de trai decent, dar noi elementar nu putem să ieșim din casă pentru câteva minute ca să participăm la vot. Unii tineri parcurg sute de km, revin în țară doar ca să își poată face vocea auzită și să își exprime protestul, alții preferă să stea prin bar sau cu fundul pe canapea și să comenteze doar.

Luați-vă în mâini odată, amânați petrecerile, treziți-vă din somnul cel de moarte și exercitați-vă dreptul la vot. Taxați pe toți cei care și-au permis să vă distrugă viitorul, faceți o alegere pentru familia voastră și luptați pentru o viață mai bună care vă aparține pe merit. Nu vă lăsați compatrioții să lupte singuri împotriva nedreptății și distrugerii, ieșiți odată din casă sau nu vă mai plîngeți niciodată pe o viață proastră și condiții mizerabile.

Nu așteptați să vină eroii care ne vor salva statul și noi toți ne vom întoarce acasă din colțurile lumii și vom începe să trăim altfel. Eroii suntem fiecare dintre noi și fiecare pas pe care îl facem ne definește viitorul. Eu am ales să lupt și să îmi exprim puterea prin participare și atitudine. Eu am dreptul la vot, deci am putere și sunt un erou. Hai să votăm și să ne facem vocea auzită ecou pentru toți cei care vor să ne îngenuncheze, pentru că împreună suntem schimbarea și viitorul unui stat ce suferă și plânge.

Postări relevante

Problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor prioritizată de către mai multe instituții publice

Tinerii scriu articole despre probleme actuale și evenimente din localitățile lor. Tănăra Marina Ungureanu este participantă în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” și locuiește în mun. Bălți. Analiza ei este despre problema școlarizării și integrării profesionale a tinerilor, inclusiv despre angajarea tinerilor.