Noutăți

Broșură de prezentare a activităților comunitare desfășurate de tineri în raioanele de sud ale țării

În lunile mai – noiembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a implementat proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC). În cadrul proiectului, s-au creat cinci grupuri de tineri în cinci raioane din sudul țării (Cahul, Cantemir, Comrat, Leova și Ștefan-Vodă). În luna iulie 2021, peste 30 de tineri au fost instruiți și capacitați în domeniul cetățeniei active și dezvoltării activismului civic la nivel local. Pentru a pune în practică cunoștințele obținute și informațiile însușite, tinerii au identificat unele probleme ale semenilor din localitățile de baștină și au demarat concepte de activități. Împreună cu Administrația Publică Locală APL, tinerii/ele au demonstrat potențialul lor de activiști civici, nivelul de implicare și participare semnificativă la nivel local prin organizarea și desfășurarea a 10 activități comunitare în localitățile de baștină în aceste raioane. În ordine cronologică, Vă prezentăm în broșură activitățile comunitare organizate în cadrul proiectului.

 

Activitatea nr. 1

Desfășurarea Campaniei de sensibilizare online și offline cu privire la importanța menținerii curățeniei și strângerea deșeurilor după fiecare locuitor

Grupul de tineri constituit în raionul Ștefan-Vodă au organizat Campania de sensibilizare online și față în față pentru locuitorii din raion la capitolul păstrării curățeniei și strângerea deșeurilor (în 5 localități din raionul Ștefan Vodă). În variantă offline au fost elaborate pliante informative despre necesitatea ca locuitorii să se implice în soluționarea problemei deșeurilor/păstrarea curățeniei și au fost repartizate în rândul tinerilor și a altor locuitori. În varianta online, grupul de tineri au provocat semenii să organizeze campanii de salubrizare în comunitățile lor și să expedieze foto/video de la activități în adresa lor.

Tinerii consideră că problema deșeurilor și aruncarea gunoiului peste tot va fi remediată când se vor implica toți locuitorii și vor conștientiza că păstrarea curățeniei ține de fiecare cetățean.

 

Activitatea nr. 2

Eveniment de distracții pentru copiii și adolescenții din cadrul Centrului pentru copii aflați în situații de risc din or. Ștefan Vodă

Grupul de tineri constituit în raionul Ștefan-Vodă a organizat un eveniment de distracții pentru 25 de copii și adolescenți din cadrul Centrului pentru copii în situații de risc din or. Ștefan Vodă (copii cu dizabilități și copii din familii social-vulnerabile).

Copiii și adolescenții au fost implicați și încadrați într-un program de activități și jocuri de societate, o instruire în domeniul voluntariatului, sesiuni de pictură pe față (face-painting), jocuri sportive și cântece. Jocurile distractive desfășurate au adus zâmbetul pe fața participanților și amintiri memorabile.

 

Activitatea nr. 3

Organizarea unui „Village Quest” în satul Tătărești, raionul Cahul - activitate interactivă menită să încurajeze implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității rurale

Grupul de tineri constituit în raionul Cahul a organizat un Village Quest în localitatea Tătărești, raionul Cahul - activitate de implicare a tinerilor realizată prin jocuri interactive menită să încurajeze implicarea acestora în dezvoltarea comunității. Scopul activității a fost de a demonstra că tinerii sunt implicați, că vor să participe în procesul decizional și vor o dezvoltare continuă pentru sat.

Tinerii au avut de parcurs un itinerar cu indicii, unde la fiecare destinație se afla un cod ascuns, iar acel cod îi ajuta să facă rost de-un alt indiciu. Obiectivele itinerarului au fost edificiile din localitate, care au venit în susținerea tinerilor pentru un proces de dezvoltare continuă la nivel local. Grupul de tineri a împărțit pliante informative localnicilor prin care și-au propus să-și facă vocea auzită și să contribuie la procesele decizionale din comunitate. Prin aceste activități civice, tinerii planifică dezvoltarea voluntariatului, sporirea nivelului de socializare între generații și leadership-ul pentru o implicare și dialog comunitar. Activitatea s-a finalizat cu un meci de volei amical, unde tinerii au pus accent pe colaborare amicală între generații.

 

Activitatea nr. 4

Lansarea Clubului jocurilor de societate în raionul Leova

Grupul de tineri constituit în raionul Leova a lansat Clubul jocurilor de societate pentru toți tinerii din raionul Leova. Tinerii au conștientizat că în era tehnologiei moderne pentru a desfășura un număr cât mai mare de activități în cadrul Centrului de tineret din Leova, sunt necesare jocuri de societate vesele și interactive, care pot deveni rapid o modalitate de a învăța lucruri noi și de a se conecta emoțional cu ceilalți. Pentru această activitate, au fost achiziționate diferite jocuri intelectuale pentru ca tinerii din Leova să se întâlnească și să învețe activități noi de dezvoltare a inteligenței emoționale. Pentru tineri, jocurile de societate sunt o resursă practică pentru a-i ajuta în dezvoltarea unor abilități vizuale, de gândire, cooperare în echipă, creșterea toleranței la frustrare, respectarea regulilor, dezvoltarea abilității de a lua decizii, creșterea capacității de concentrare pe o sarcină, identificarea strategiilor de rezolvare a problemelor.

Tinerii au învățat cum se joacă diferite jocuri intelectuale și au practicat aceste jocuri de cunoaștere (șah, monopoly, etc). Pe viitor, în cadrul Centrului de tineret Leova vor fi organizate activități și concursuri care vor spori interesul tinerilor față de altceva decât calculatoare și gadgeturi, ajutându-i să-și sporească nivelul de concentrare, atenție și dezvolte logica.

 

Activitatea nr. 5

Organizarea unei campanii de informare despre existența și activitățile Consiliului raional al elevilor din Comrat

Grupul de tineri creat în Comrat au desfășurat diverse activități de promovare a existenței Consiliului raional de tineret din oraș. Pentru activitatea de promovare, tinerii au elaborat afișe mari cu mesaje, prezentare Consiliului și a programului de activitate. Au elaborat flyere cu informații despre evenimentele Consiliului și chipiuri cu denumirea acestuia și au mers prin oraș, distribuind pliante și mesajele de promovare. Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Primăria or. Comrat.

Prin prezenta activitate, grupul de tineri și-a propus să sporească vizibilitatea Consiliului și să îndemne tinerii să-l viziteze și să se implice în activități comunitare.

 

Activitatea nr. 6

Desfășurarea unui masterclass pentru tinerii din raionul Leova privind oferirea primului ajutor în situații excepționale

Grupul de tineri creat în raionul Leova au participat la un masterclass despre oferirea primului ajutor în situații excepționale. Tinerii au fost în vizită la Secția Situaţii Excepţionale (Stația de Pompieri din or. Leova) și au fost familiarizați cu tehnici de oferire a primului ajutor în diferite situații de risc, ca cutremur, incendiu, accident. În cadrul seminarului, tinerilor li s-au prezentat echipamente de intervenție din dotarea Secţiei Situaţii Excepţionale Leova și au învățat cum să se descurce în situații de risc și extreme, dar și cum să ofere primul ajutor celor aflați în situații de risc până la venirea echipajului.

De asemenea, tinerii au fost familiarizați cu specificul meseriei pentru ghidare în carieră, fiind în postura de salvatori și pompieri pentru câteva ore. Ghidați de angajații Stației de Pompieri din or. Leova, tinerii au explorat tehnica de intervenție și au aflat cum este să porți costumul de pompier și salvator. După această instruire, tinerii deja cunosc cum să ofere primul ajutor și cum să-l primească, în diferite cazuri ca cutremur, incendiu, accident, dar și întregul proces și tehnicile folosite.

 

Activitatea nr. 7

Desfășurarea unei inițiative civice în Comrat prin care tinerii încurajează vizitarea muzeelor

Grupul de tineri creat în Comrat a identificat o metodă de atragere a vizitatorilor în muzeul orașului. Considerând că muzeul orașului nu este vizitat și este practic abandonat de tineri, aceștia au hotărât să contribuie la încurajarea dezvoltării culturale în rândul tinerilor, prin organizarea unei campanii de sensibilizare online și offline.

Tinerii au vizitat muzeul din oraș și au făcut selfie-uri în incinta muzeului, pe care le-au postat pe rețelele de socializare cu textul #selfielamuzeu. Prin această acțiune, ei și-au propus să atragă tinerii din țară să viziteze muzeele. În același timp, tinerii au discutat și cu locuitorii despre importanța dezvoltării și au informat trecătorii despre exponatele/evenimentele muzeului din oraș.

Tinerii consideră că muzeele te pot face mai inteligent, iar rolul cel mai important al muzeelor este acela de a se angaja în educația oamenilor. Expozițiile din muzee transmit vizitatorului interesul pentru studiul unei perioade de timp, al unei idei sau al unui exponat.

 

Activitatea nr. 8

Organizarea unei Campanii de promovare a lecturii în rândul tinerilor din raionul Cantemir

Grupul de tineri creat în raionul Cantemir a desfășurat o Campanie de promovare a lecturii și încurajare a cititului în rândul tinerilor. Tinerii au organizat o acțiune comunitară de promovare a lecturii “Tinerii din Cantemir citesc!” prin care au îndemnat tinerii să citească. Grupul de tineri a elaborat pliante prin care au încurajat cititul în rândul tinerilor și au organizat o victorină literară în parcul din oraș. Astfel, tinerii au pornit o acțiune comunitară de promovare a lecturii prin două forme de activitate: campanie de sensibilizare prin distribuirea pliantelor care subliniau importanța lecturii în viața tinerilor și organizarea unei victorine literare în aer liber.

Tinerii implicați în organizarea campaniei consideră că promovarea lecturii este esențială – mai ales în contextul în care tehnologia joacă un rol mult prea mare în viața tuturor în detrimentul cărților, iar vociferările cu privire la generația tânără care nu mai citește sunt din ce în ce mai frecvente. În cadrul activității, tinerii care au răspuns corect la întrebări au beneficiat de premii – cărți.

 

Activitatea nr. 9

Organizarea unei expoziție de fotografii de promovare a incluziunii sociale și activismul civic al tinerilor cu dizabilități din raionul Cantemir

În susținerea importanței incluziunii persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, grupul de tineri creat în raionul Cantemir a organizat o expoziție de fotografii cu genericul “Oricine poate fi activ civic”. Protagoniștii/ele expoziției fotografice au fost 13 tineri/e cu dizabilități, unii dintre ei/ele lideri comunitari în localitățile lor.

Scopul expoziției a fost de a susține tinerii cu dizabilități și implicarea lor în viața comunității, prin promovarea importanței incluziunii și a unui mediu favorabil de dezvoltare în comunitatea lor de baștină. Prin intermediul fotografiilor și a mesajelor, tinerii/ele și-au propus să sensibilizeze opinia publică privind importanța incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, prin dezvoltarea cetățeniei active la nivel local și crearea unei comunități locale cu respect pentru diversitate. Fotografiile au fost expuse în incinta Consiliului raional Cantemir, Casei de cultură din satul Baimaclia și Liceului teoretic „Nicolae Mihai” din satul Ciobalaccia, ambele din raionul Cantemir.

Prin intermediul fotografiilor și a mesajelor, tinerii/ele și-au propus să sensibilizeze opinia publică privind importanța incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, prin dezvoltarea cetățeniei active la nivel local și crearea unei comunități locale cu respect pentru diversitate.

 

Activitatea nr. 10

Organizarea unei Campanii de conștientizare a localnicilor privind traversarea regulamentară a trecerii de pietoni

Vizibilitatea redusă a trecerii pietonale și a marcajului rutier din satul Văleni, raionul Cahul a grăbit implicarea tinerilor și a Administrației Publice Locale să vopsească trecerea, ce abia se mai vedea. Grupul de tineri creat în raionul Cahul, echipați cu perii și vopsea, au dat o nouă viață liniilor aparent vopsite dedicate pietonilor și au desfășurat o activitate de conștientizare a importanței traversării regulamentare a străzii pe trecerile pentru pietoni, unde ei au prioritate. Marcajele rutiere aplicate pe carosabil se șterg în timp și simpla trecere de pietoni de multe ori nu este de ajuns pentru a proteja pietonii. Din momentul ce aceste treceri destinate pietonilor nu sunt vizibile, crește și riscul de accidente. “Am trăit cea mai frumoasă experiență. Niciodată nu m-am gândit că putem contribui și noi la renovarea trecerilor de pietoni și astfel ne putem face auziți și văzuți prin inițiativa noastră, a tinerilor. Se poate, dacă vorbești, ești auzit de autorități și împreună realizăm lucruri frumoase”, a povestit o participantă la acțiunea desfășurată.

Cu ajutorul tinerilor și a primăriei, trecerea pietonală a devenit vizibilă în satul Văleni, iar locuitorii mai responsabili la traversarea drumului.

 

Ați citit despre activitățile practice desfășurate de tineri - dovada spiritului civic și a curajului a 30 de tineri de a iniția acțiuni comunitare în localitățile lor de baștină și ați făcut cunoștință cu rezumatul celor 10 activități practice comunitare organizate în cinci raioane din sudul țării (Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan-Vodă) de grupurile de tineri constituite în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de CDEC, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

John F. Kennedy spunea: “Nu te întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce trebuie tu să faci pentru țara ta. Noi parafrazăm și vă încurajăm să identificați problemele din comunitatea unde trăți și să vă întrebați ce puteți face pentru a le soluționa și cum puteți pune umărul la rezolvarea lor. Sperăm că imaginile de la activitățile comunitare desfășurate v-au încuraj și pe Dvs. să demarați acțiuni mici, dar cu impact macro în localitățile unde vă aflați. Schimbările mărețe necesită implicare locală!

Dacă aveți întrebări despre activitățile desfășurate sau Vă doriți să replicați careva activități comunitare și aveți nevoie de suportul nostru, scrie-ne la info.aocdec@gmail.com sau vizitați-ne pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CDECMoldova

Broșura o puteți consulta la link-ul:broshuraCDEC-draft.pdf

Postări relevante

27.12.2021

CDEC anunță apel de selectare a 5 specialiști/experți în domeniul media și comunicării pentru participarea în cadrul unui proiect de susținere a alfabetizării mediatice a tinerilor

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) selectează 5 specialiști/te cu experiență în domeniul media și comunicare pentru a dezvolta câte un material video informativ-educativ care va avea scopul de a contribui la dezvoltarea educațională a tinerilor în domeniul media și evidenția necesitatea și importanța alfabetizării mediatice în viața tinerilor. Materialele video își propun să familiarizeze tinerii să identifice corect mesajele media și să-și dezvolte gândirea critică în raport cu conținutul media. Materialele video vor fi realizate cu suportul unui cameraman profesionist, iar responsabilitatea fiecărui specialist/ă selectat/ă va fi următoarea:

Vezi detalii
20.12.2021

Peste 500 de tineri din 20 de raioane au fost instruiți cum să recunoască și să reacționeze la dezinformare

Pe parcursul lunilor octombrie – decembrie 2021, peste 500 de tineri din peste 20 de raioane ale Moldovei, au fost abilitați în domeniul alfabetizării mediatice, informați despre fenomenul dezinformării și a știrilor false - foarte frecvent întâlnite în fiecare zi.

Vezi detalii
20.12.2021

Cerere de ofertă pentru servicii de producție a 5 materiale video în cadrul unui proiect de susținere a alfabetizării mediatice a tinerilor

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) selectează o companie/specialiști în sfera serviciilor profesionale de realizare a materialelor video, care să presteze servicii de producție a spoturilor video în perioada ianuarie-februarie 2022.

Vezi detalii
20.12.2021

Cerere de ofertă pentru servicii de producție a 5 materiale video în cadrul unui proiect de susținere a alfabetizării mediatice a tinerilor

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) selectează o companie/specialiști în sfera serviciilor profesionale de realizare a materialelor video, care să presteze servicii de producție a spoturilor video în perioada ianuarie-februarie 2022.

Vezi detalii
29.11.2021

Eveniment de totalizare a proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”

Organizatorii și beneficiarii proiectului s-au reunit la data de 27 noiembrie 2021, pentru un eveniment de totalizare al activităților proiectului.

Vezi detalii
28.11.2021

Programul de studiu și graficul de muncă solicitant - cea mai frecventă cauză ce stă la baza inactivismului civic al tinerilor

Pe data de 26 noiembrie curent, Centrul pentru Dezvoltare Educațională şi Comunitară (CDEC) a prezentat studiul “Tinerii și cetățenia activă în Moldova” în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat cu suportul financiar din partea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC).

Vezi detalii
19.11.2021

Broșură de prezentare a activităților comunitare desfășurate de tineri în raioanele de sud ale țării

În lunile mai – noiembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a implementat proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC). În cadrul proiectului, s-au creat cinci grupuri de tineri în cinci raioane din sudul țării (Cahul, Cantemir, Comrat, Leova și Ștefan-Vodă). În luna iulie 2021, peste 30 de tineri au fost instruiți și capacitați în domeniul cetățeniei active și dezvoltării activismului civic la nivel local. Pentru a pune în practică cunoștințele obținute și informațiile însușite, tinerii au identificat unele probleme ale semenilor din localitățile de baștină și au demarat concepte de activități. Împreună cu Administrația Publică Locală APL, tinerii/ele au demonstrat potențialul lor de activiști civici, nivelul de implicare și participare semnificativă la nivel local prin organizarea și desfășurarea a 10 activități comunitare în localitățile de baștină în aceste raioane. În ordine cronologică, Vă prezentăm în broșură activitățile comunitare organizate în cadrul proiectului.

Vezi detalii
14.11.2021

Peste 200 de tineri/e din diferite raioane instruiți/te în domeniul alfabetizării mediatice

În primele două săptămâni ale lunii noiembrie 2021, programul de alfabetizare mediatică a ajuns în 7 raioane și la 225 de tineri, care au fost familiarizați cu specificul comunicării mass-media cu consumatorul de știri și mesajele transmise. Instruirea a fost desfășurată atât în format online, cât și față în față.

Vezi detalii
21.10.2021

Anunţ privind contractarea serviciilor de transport

Începând cu luna septembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) implementează proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”.

Vezi detalii
08.10.2021

Oportunitate pentru tineri de participare la instruirea în domeniul alfabetizării media

În luna octombrie curent, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) va organiza și desfășura primele seminare pentru tineri și organizațiile de tineret din țară la tema “Dezvoltarea competențelor de gândire critică și alfabetizare media”. Programul de alfabetizare media este desfășurat în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”.

Vezi detalii
16.09.2021

Lansarea proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București

Începând cu luna septembrie 2021, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) va implementa proiectul “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”.

Vezi detalii
21.06.2021

CDEC anunță selectarea a doi cercetători sau a unei organizații pentru efectuarea studiului „Tinerii și cetățenia activă în Moldova”

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării (MECC) desfășoară proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”. Proiectul își propune să contribuie la creșterea nivelului de implicare al tinerilor/elor în viața comunitară locală din 5 raioane din sudul țării, prin promovarea activismului civic, încurajarea spiritului de colaborare/participare comunitară în localitățile de baștină, demonstrarea interesului față de procesul decizional local și îmbunătățirea comunicării dintre tineri/e și factorii de decizie.

Vezi detalii
15.05.2021

Eveniment de totalizare al proiectului All for Cantemir Youth Centre, finanțat de Uniunea Europeană

Pe 14 mai 2021, a fost desfășurat evenimentul final de totalizare a rezultatelor proiectului ”All for Cantemir Youth Centre/Crearea unui centru de tineret în raionul Cantemir”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC), parte a Proiectului “Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ERIM.

Vezi detalii
25.01.2021

S-a finalizat cu succes proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii

Centrul pentru Dezvoltare Educațională anunţă finalizarea proiectului „ Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat în perioada 1 august 2020 – 31 ianuarie 2021.

Vezi detalii
12.01.2021

Implicarea tinerilor/-elor în activitatea și în componența organelor electorale în cadrul Alegerilor Prezidențiale 2020

Încurajarea participării tinerilor la procesul electoral este esențială, dar ea trebuie susținută atât prin promovarea exercitării dreptului la vot, cât și prin implicarea directă în organizarea și desfășurarea alegerilor. Este foarte important ca tinerii să fie îndemnați să participe activ la alegeri nu doar în calitate de alegători/-oare, dar și în calitate de concurenți electorali sau candidați/-te, observatori sau membri în organele electorale.

Vezi detalii
12.01.2021

Impresiile și părerea participanților/-telor despre sesiunile de informare

Părerea tinerilor/-elor contează! ☝️Participanții/-tele de la sesiunile de informare desfășurate în toamna 2020, în perioada Alegerilor Prezidențiale, în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, au prezentat unele impresii despre cele învățate, dar și păreri și frânturi de gânduri despre participarea la vot.

Vezi detalii
23.12.2020

Eveniment final de totalizare a rezultatelor în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”

Lideri comunitari, reprezentanți ai consiliilor raionale/locale de tineret și ai societății civile, parteneri și beneficiari ai proiectului s-au reunit online, la 22 decembrie curent, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în urma activităților din toamna 2020, dar și pentru a împărtăși reușitele și experiențele acumulate în cadrul proiectului.

Vezi detalii
30.11.2020

Participarea tinerelor alegătoare la procesul electoral în cadrul alegerilor prezidențiale 2020

Atunci când femeile participă în alegeri în calitate de alegători, concurenți electorali, funcționari electorali sau reprezentanți ai partidelor politice, ele îşi exprimă direct propriile necesităţi şi interese. Participarea activă la vot a femeilor reflectă mai bine aspirația electoratului.

Vezi detalii
25.11.2020

Rata de participare a tinerilor în cadrul alegerilor prezidențiale 2020

După grupa de vârstă, distribuția tinerilor alegători cu vârsta între 18-25 de ani care au participat la vot pe 1 noiembrie 2020 a fost de 8,08%, iar în 15 noiembrie 2020 a crescut la 8,44%.

Vezi detalii
15.11.2020

Reguli de protecție pe care trebuie să le urmezi în ziua alegerilor prezidențiale

Ținând cont de starea epidemiologică din țară, precum și de obligația pozitivă a organelor de stat de a ocroti sănătatea publică și de a sprijini alegătorii să-și exercite dreptul la vot în circumstanțele existente, biroul electoral al secției de votare va asigura gratuit alegătorii cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.

Vezi detalii
15.11.2020

15 noiembrie 2020 are loc turul II al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova

Alegerile președintelui Republicii Moldova din noiembrie 2020 reprezintă cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Vezi detalii
14.11.2020

Tinerii cu drept de vot care sunt în autoizolare sau prezintă simptome respiratorii asemănătoare celor de COVID-19 pot solicita urna mobilă la domiciliu pentru a-și exprima dreptul la vot

Tinerii alegători care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane revenite de peste hotare din zona roșie și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării cu ajutorul urnei mobile, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde își are înregistrare la domiciliu/reședință alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală (telefonic) inclusiv în ziua precedentă votării, dar și în ziua votării până la ora 15.00.

Vezi detalii
11.11.2020

Cum vor vota studenții și elevii în turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020?

La turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor:

Vezi detalii
01.11.2020

Scrisoare deschisă # 5: Наша молодёжь не голосует из-за безответственности к своей стране, так как не видит в этом надобности.

Autor Valentin Chebac, soldat Brigada 3 Infaterie Motorizată din or. Cahul

Vezi detalii
01.11.2020

Astăzi, 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se desfășoară o dată la 4 ani. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.

Vezi detalii
01.11.2020

Scrisoare deschisă # 7: Mă simt incomod să aud că rata de participare a tinerilor la vot este joasă

Autor Cătălin Țurcanu, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican,, Ion Creangă" din mun. Bălți

Vezi detalii
31.10.2020

Spot video de motivare a tinerilor să participe la vot “Fă-ți datoria civică și votează!”

Pentru a informa și încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să participe la alegeri și să-și exerseze dreptul la vot, Centrul pentru Dezvoltare Educațională a pregătit un spot video prin care motivează tinerii alegători din Moldova să fie responsabili și să-și facă datoria civică de a ieși la vot.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #9: Viaţa noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem

Autor Cebotari Stasic, elev în Liceul “Mihai Eminescu” din or. Drochia

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #1: Tinerii sunt cei ce aduc prosperitate, noi idei și oferă țării posibilitatea de a deschide o nouă filă în viața politică

Autoare Cojocari Dumitrița, elevă în Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare” din or. Drochia

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #2: Eroii suntem fiecare dintre noi și fiecare pas pe care îl facem ne definește viitorul.

Autoare Silvia Bogonovschi, Președinta Consiliului Municipal de Tineret Chișinău

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 3: Motorul unei societăți prospere sunt tinerii.

Autoare Daniela Gudima, 25 ani, angajată.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 4: În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare

Autor Alexandru Sîrbu, 25 ani, angajat.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 8: Tinerii sunt colacul de salvare al acestei țări.

Autoare Cristina Lisnic, elevă în cadrul Colegiului "Mihai Eminescu" din or. Soroca

Vezi detalii
27.10.2020

A fost lansată prima broșură informativă dedicată tinerilor alegători în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020

Centrul pentru Dezvoltare Educațională a lansat și prezentat broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE pe pagina de facebook a organizației cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret.

Vezi detalii
23.10.2020

Scrisoare deschisă # 6: Totul este în mâinile noastre, schimbarea ne aparține!

Autor Buruian Gheorghe, 24 ani, bibliotecar în Penitenciarul nr.18 Brănești

Vezi detalii
30.09.2020

Tinerii/-ele alegători/-oare din Republica Moldova urmează să fie informați despre procesul electoral, procedura de vot și încurajați să participe activ la votare

A.O. “Centrul pentru Dezvoltare Educațională” a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.

Vezi detalii
30.09.2020

Activități de mobilizare civică și educație electorală pentru tinerii alegători din toată țara în contextul alegerilor prezidențiale

Centrul pentru Dezvoltare Educațională a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.

Vezi detalii