
Centrul pentru Dezvoltare Educațională anunţă finalizarea proiectului „ Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat în perioada 1 august 2020 – 31 ianuarie 2021.
Scopul acestui proiect a constat în informarea și încurajarea noii generații de actori electorali despre importanța exercitării dreptului la vot și creșterea nivelului de implicare a tinerilor la procesul electoral. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au sensibilizat tinerii/-ele despre importanța votului, conștientizarea, formarea abilităților pentru a-și exercita drepturile democratice şi responsabilităţile în societate.
Obiectivul principal al proiectului a contribuit la îmbunătăţirea și dezvoltarea culturii și educației electorale a tinerilor alegători, dar și amplificarea activismul civic prin participarea la vot și creșterea gradului de încredere în autoritățile responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor.
Proiectul s-a axat pe implementarea unui portofoliu de activități menite să familiarizeze tinerii alegători despre procesul electoral și procedura de votare în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Activitățile realizate în cadrul proiectului sunt:
---- 27 de sesiuni de informare online, vedeți aici:
----- Peste 600 tineri alegători din toate raioanele informați:
----- o broșură educativă informativă despre procesul și procedurile electorale, care poate fi consultată aici:
-----2 spoturi video de motivare și încurajare a tinerilor alegători să participe la alegeri, care pot fi văzute aici;
https://www.youtube.com/watch?v=-rDs5qbi_bM
https://www.youtube.com/watch?v=NO2KMRqe2pM
----- platformă digitală interactivă dedicată tinerilor alegători care încurajează importanța votului, dispune de informații utile și schimb de impresii, vezi aici:
https://www.centruleducational.md/ro
----- 3 mesaje video cu influențatori locali care au încurajat tinerii să voteze, aici:
https://www.facebook.com/100046760479961/videos/300181228079271
https://www.facebook.com/1631171867170618/videos/297467294563836
https://www.facebook.com/611778978987377/videos/1850519915089469
Activitățile, produsele și materialele de informare au fost elaborate cu includerea și respectarea dimensiunii de gen și accesibile minorităților etnice din Republica Moldova.
„Dacă spiritul civic nu poate fi cultivat de pe băncile școlii, atunci organizația noastră și-a însușit rolul de dascăl din partea societății civice propunându-și să le cultive tinerilor alegători și primilor votanți educația civică și electorală. Prin acest proiect, s-a promovat intens participarea civică și politică prin conștientizarea implicării în exercițiul electoral, iar echipa noastră a încurajat tinerii să fie activi și să participe la vot ”, a declarat Victoria Isac, Președinta Centrului pentru Dezvoltare Educațională.
Cele mai importante rezultate ale proiectului au atras după sine și interesul comunității. În total, vizați direct sau indirect au fost peste 200 de mii de persoane. Interacțiunile și impactul comunicatelor, articolelor și postărilor pe platforma online și pe rețelele de socializare, impresiile participanților și feedback-ul partenerilor locali, difuzarea spoturilor video la TV tangențiale activităților proiectului au fost de cca 100 mii.
Proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile menționate în articol aparțin Centrului pentru Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.
Centrul pentru Dezvoltare Educațională anunţă finalizarea proiectului „ Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat în perioada 1 august 2020 – 31 ianuarie 2021.
Încurajarea participării tinerilor la procesul electoral este esențială, dar ea trebuie susținută atât prin promovarea exercitării dreptului la vot, cât și prin implicarea directă în organizarea și desfășurarea alegerilor. Este foarte important ca tinerii să fie îndemnați să participe activ la alegeri nu doar în calitate de alegători/-oare, dar și în calitate de concurenți electorali sau candidați/-te, observatori sau membri în organele electorale.
Părerea tinerilor/-elor contează! ☝️Participanții/-tele de la sesiunile de informare desfășurate în toamna 2020, în perioada Alegerilor Prezidențiale, în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, au prezentat unele impresii despre cele învățate, dar și păreri și frânturi de gânduri despre participarea la vot.
Lideri comunitari, reprezentanți ai consiliilor raionale/locale de tineret și ai societății civile, parteneri și beneficiari ai proiectului s-au reunit online, la 22 decembrie curent, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în urma activităților din toamna 2020, dar și pentru a împărtăși reușitele și experiențele acumulate în cadrul proiectului.
Atunci când femeile participă în alegeri în calitate de alegători, concurenți electorali, funcționari electorali sau reprezentanți ai partidelor politice, ele îşi exprimă direct propriile necesităţi şi interese. Participarea activă la vot a femeilor reflectă mai bine aspirația electoratului.
După grupa de vârstă, distribuția tinerilor alegători cu vârsta între 18-25 de ani care au participat la vot pe 1 noiembrie 2020 a fost de 8,08%, iar în 15 noiembrie 2020 a crescut la 8,44%.
Ținând cont de starea epidemiologică din țară, precum și de obligația pozitivă a organelor de stat de a ocroti sănătatea publică și de a sprijini alegătorii să-și exercite dreptul la vot în circumstanțele existente, biroul electoral al secției de votare va asigura gratuit alegătorii cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.
Alegerile președintelui Republicii Moldova din noiembrie 2020 reprezintă cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.
Tinerii alegători care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane revenite de peste hotare din zona roșie și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării cu ajutorul urnei mobile, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde își are înregistrare la domiciliu/reședință alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală (telefonic) inclusiv în ziua precedentă votării, dar și în ziua votării până la ora 15.00.
La turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor:
Autor Valentin Chebac, soldat Brigada 3 Infaterie Motorizată din or. Cahul
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se desfășoară o dată la 4 ani. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.
Autor Cătălin Țurcanu, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican,, Ion Creangă" din mun. Bălți
Pentru a informa și încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să participe la alegeri și să-și exerseze dreptul la vot, Centrul pentru Dezvoltare Educațională a pregătit un spot video prin care motivează tinerii alegători din Moldova să fie responsabili și să-și facă datoria civică de a ieși la vot.
Autor Cebotari Stasic, elev în Liceul “Mihai Eminescu” din or. Drochia
Autoare Cojocari Dumitrița, elevă în Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare” din or. Drochia
Autoare Silvia Bogonovschi, Președinta Consiliului Municipal de Tineret Chișinău
Autoare Daniela Gudima, 25 ani, angajată.
Autor Alexandru Sîrbu, 25 ani, angajat.
Autoare Cristina Lisnic, elevă în cadrul Colegiului "Mihai Eminescu" din or. Soroca
Centrul pentru Dezvoltare Educațională a lansat și prezentat broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE pe pagina de facebook a organizației cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret.
Autor Buruian Gheorghe, 24 ani, bibliotecar în Penitenciarul nr.18 Brănești
A.O. “Centrul pentru Dezvoltare Educațională” a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.
Centrul pentru Dezvoltare Educațională a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.