Noutăți

Scrisoare deschisă # 4: În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare

Autor Alexandru Sîrbu, 25 ani, angajat.

Dragă tinere, da, da, mă adresez ție, cel care citești aceste rânduri! La sigur cunoști că, în curând, vor avea loc alegeri în Republica Moldova. Poate nu știi data exactă (1 noiembrie 2020), poate nu știi pe cine urmează să alegem (președintele Republicii Moldova), dar la sigur, ai auzit că, o să fie vreun eveniment electoral.

Eu știu ce o să-mi zici, spre exemplu, că nu te interesează și probabil te-ai dezamăgit în toți, că votul tău nu prea are valoare și că nimic nu se schimbă deja de mai mulți ani…și, cel mai probabil, oricum ai în plan să pleci din țară. Astfel, apare întrebarea, pentru ce ție asta?! Vreau să-ți zic că ai dreptate, iar întrebarea ta este una logică și corectă.

 

Totodată, vreau să mă destăinui că, și eu m-am cam dezamăgit, fiind după liceu un patriot convins, care nici măcar nu a dorit să facă studiile peste hotare, deoarece credeam în viitorul acestui stat. În ultimul timp, simt uneori acea senzație de ,,deznădejde” privind viitorul politic al Republicii noastre. Chiar și așa, de când am avut posibilitatea legală să o fac, am participat la toate alegerile, reieșind din următoarele motive principale:

  • Nu vreau ca altă persoană să decidă pentru mine, conducătorii țării mele –or, cu fiecare absență la vot, votul altei persoane devine mai puternic și mai determinant. Tu nu cunoști acea persoană, nu știi ce l-a determinat să aleagă pe acel candidat (exemplu: 100 lei, hrișcă, manipulare psihologică).
  • Dacă mergem la vot, da, există probabilitatea să votăm pe cineva care o să ne dezamăgească, dar dacă nu mergem, riscul acesta devine de 100 ori mai mare. Deși, recunosc, e mai simplu să zici că tu nu ai fost la vot și respectiv nu ai nici o responsabilitate pentru conducerea acestei țări. Vreau să-ți zic că, absența de la votare la fel este o alegere, iar tu porți o responsabilitate dublă pentru această țară, or, poate, votul tău putea schimba ceva.
  • Pe parcursul istoriei, au murit o mulțime de oameni pentru dreptul tău de vot, la propriu, pentru ca tu să poți vota! Iar tu de ce nu votezi? Ție ți s-a acordat un drept fundamental, cel de a alege pe cei mai mari conducători, totul depinde de tine! Cu cât alegătorul devine mai bun, cu atât conducătorul este mai responsabil și mai atent, întrucât știe, că scopul activității sale trebuie să fie asigurarea intereselor alegătorului.
  • De obicei, printre cei mai activi alegători sunt persoanele în etate. Tu ești sigur că ei îți reprezintă interesele tale? Or, prin inactivitatea ta, îi lași pe ei să decidă cum tu vei trăi în viitor.
  • Spre exemplu, vrei să fii liber, corect? Atunci află că această valoare ,,libertatea” trebuie ocrotită, permanent, iar un mecanism direct în acest sens este participarea la alegeri. Nu poți lăsa pe nimeni să profite de inactivitatea ta, pentru a uzurpa puterea în stat. Știi cum poți ocroti valorile tale? Prin desemnarea acelor politicieni în care tu vezi aceleași valori și sunt gata să le promoveze la nivel național. Poți greși, dar cine nu riscă, nu bea șampanie.
  • Chiar dacă te gândești să pleci în alte țări, la sigur ai aici rude, prieteni și alți oameni la care ții și dorești ca ei să aibă o viață mai ușoară.
  • Cred că fiecare cetățean trebuie să posede un nivel minim de cultură politică, să cunoască principalii politicieni și activitatea lor, întrucât, doar controlul din partea societății pot descuraja eventualele abuzuri din partea conducătorilor statului.

 

Sunt doar câteva din argumentele mele de ce trebuie de mers la votare și de ales. Sper mult că și tu le ai pe ale tale, chiar dacă diferă de ale mele. În opinia mea, consider că noi, tinerii, trebuie să fim mai responsabili, or, noi suntem acei care primordial trebuie să decidă viitorul țării noastre. Știi de ce? Pentru că cel mai mult timp urmează să locuim noi aici sau/și oamenii tăi dragi.

În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare și desemnează în acest sens conducătorii statului! Fii un șef responsabil. Votează conștient. Ai grijă de oamenii tăi și de țara ta.

Postări relevante

25.01.2021

S-a finalizat cu succes proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii

Centrul pentru Dezvoltare Educațională anunţă finalizarea proiectului „ Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat în perioada 1 august 2020 – 31 ianuarie 2021.

Vezi detalii
12.01.2021

Implicarea tinerilor/-elor în activitatea și în componența organelor electorale în cadrul Alegerilor Prezidențiale 2020

Încurajarea participării tinerilor la procesul electoral este esențială, dar ea trebuie susținută atât prin promovarea exercitării dreptului la vot, cât și prin implicarea directă în organizarea și desfășurarea alegerilor. Este foarte important ca tinerii să fie îndemnați să participe activ la alegeri nu doar în calitate de alegători/-oare, dar și în calitate de concurenți electorali sau candidați/-te, observatori sau membri în organele electorale.

Vezi detalii
12.01.2021

Impresiile și părerea participanților/-telor despre sesiunile de informare

Părerea tinerilor/-elor contează! ☝️Participanții/-tele de la sesiunile de informare desfășurate în toamna 2020, în perioada Alegerilor Prezidențiale, în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, au prezentat unele impresii despre cele învățate, dar și păreri și frânturi de gânduri despre participarea la vot.

Vezi detalii
23.12.2020

Eveniment final de totalizare a rezultatelor în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”

Lideri comunitari, reprezentanți ai consiliilor raionale/locale de tineret și ai societății civile, parteneri și beneficiari ai proiectului s-au reunit online, la 22 decembrie curent, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în urma activităților din toamna 2020, dar și pentru a împărtăși reușitele și experiențele acumulate în cadrul proiectului.

Vezi detalii
30.11.2020

Participarea tinerelor alegătoare la procesul electoral în cadrul alegerilor prezidențiale 2020

Atunci când femeile participă în alegeri în calitate de alegători, concurenți electorali, funcționari electorali sau reprezentanți ai partidelor politice, ele îşi exprimă direct propriile necesităţi şi interese. Participarea activă la vot a femeilor reflectă mai bine aspirația electoratului.

Vezi detalii
25.11.2020

Rata de participare a tinerilor în cadrul alegerilor prezidențiale 2020

După grupa de vârstă, distribuția tinerilor alegători cu vârsta între 18-25 de ani care au participat la vot pe 1 noiembrie 2020 a fost de 8,08%, iar în 15 noiembrie 2020 a crescut la 8,44%.

Vezi detalii
15.11.2020

Reguli de protecție pe care trebuie să le urmezi în ziua alegerilor prezidențiale

Ținând cont de starea epidemiologică din țară, precum și de obligația pozitivă a organelor de stat de a ocroti sănătatea publică și de a sprijini alegătorii să-și exercite dreptul la vot în circumstanțele existente, biroul electoral al secției de votare va asigura gratuit alegătorii cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.

Vezi detalii
15.11.2020

15 noiembrie 2020 are loc turul II al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova

Alegerile președintelui Republicii Moldova din noiembrie 2020 reprezintă cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Vezi detalii
14.11.2020

Tinerii cu drept de vot care sunt în autoizolare sau prezintă simptome respiratorii asemănătoare celor de COVID-19 pot solicita urna mobilă la domiciliu pentru a-și exprima dreptul la vot

Tinerii alegători care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane revenite de peste hotare din zona roșie și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării cu ajutorul urnei mobile, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde își are înregistrare la domiciliu/reședință alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală (telefonic) inclusiv în ziua precedentă votării, dar și în ziua votării până la ora 15.00.

Vezi detalii
11.11.2020

Cum vor vota studenții și elevii în turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020?

La turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor:

Vezi detalii
01.11.2020

Scrisoare deschisă # 5: Наша молодёжь не голосует из-за безответственности к своей стране, так как не видит в этом надобности.

Autor Valentin Chebac, soldat Brigada 3 Infaterie Motorizată din or. Cahul

Vezi detalii
01.11.2020

Astăzi, 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se desfășoară o dată la 4 ani. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.

Vezi detalii
01.11.2020

Scrisoare deschisă # 7: Mă simt incomod să aud că rata de participare a tinerilor la vot este joasă

Autor Cătălin Țurcanu, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican,, Ion Creangă" din mun. Bălți

Vezi detalii
31.10.2020

Spot video de motivare a tinerilor să participe la vot “Fă-ți datoria civică și votează!”

Pentru a informa și încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să participe la alegeri și să-și exerseze dreptul la vot, Centrul pentru Dezvoltare Educațională a pregătit un spot video prin care motivează tinerii alegători din Moldova să fie responsabili și să-și facă datoria civică de a ieși la vot.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #9: Viaţa noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem

Autor Cebotari Stasic, elev în Liceul “Mihai Eminescu” din or. Drochia

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #1: Tinerii sunt cei ce aduc prosperitate, noi idei și oferă țării posibilitatea de a deschide o nouă filă în viața politică

Autoare Cojocari Dumitrița, elevă în Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare” din or. Drochia

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă #2: Eroii suntem fiecare dintre noi și fiecare pas pe care îl facem ne definește viitorul.

Autoare Silvia Bogonovschi, Președinta Consiliului Municipal de Tineret Chișinău

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 3: Motorul unei societăți prospere sunt tinerii.

Autoare Daniela Gudima, 25 ani, angajată.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 4: În ziua alegerilor, tu ești șeful cel mai mare, acel care decide direcția de dezvoltare

Autor Alexandru Sîrbu, 25 ani, angajat.

Vezi detalii
31.10.2020

Scrisoare deschisă # 8: Tinerii sunt colacul de salvare al acestei țări.

Autoare Cristina Lisnic, elevă în cadrul Colegiului "Mihai Eminescu" din or. Soroca

Vezi detalii
27.10.2020

A fost lansată prima broșură informativă dedicată tinerilor alegători în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020

Centrul pentru Dezvoltare Educațională a lansat și prezentat broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE pe pagina de facebook a organizației cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret.

Vezi detalii
23.10.2020

Scrisoare deschisă # 6: Totul este în mâinile noastre, schimbarea ne aparține!

Autor Buruian Gheorghe, 24 ani, bibliotecar în Penitenciarul nr.18 Brănești

Vezi detalii
30.09.2020

Tinerii/-ele alegători/-oare din Republica Moldova urmează să fie informați despre procesul electoral, procedura de vot și încurajați să participe activ la votare

A.O. “Centrul pentru Dezvoltare Educațională” a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.

Vezi detalii
30.09.2020

Activități de mobilizare civică și educație electorală pentru tinerii alegători din toată țara în contextul alegerilor prezidențiale

Centrul pentru Dezvoltare Educațională a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.

Vezi detalii