
Autoare Silvia Bogonovschi, Președinta Consiliului Municipal de Tineret Chișinău
SCRISOARE DESCHISĂ
adresată tuturor tinerilor născuți în Republica Moldova
Dragi tineri, prieteni și colegi de pretutindeni,
Trăim într-o epocă a schimbărilor mari în care este o obișnuință să petrecem timpul pe rețelele de socializare, răsfoind diferite știri și evenimente care se petrec în lume. Dincolo de orizonturile noastre, sunt oameni care suferă de cataclisme naturale, dictatori în fruntea statului, persecutare, foamete și război. Știți care este primul gând ce ne vine în cap? “Ce de bine că aceste lucruri dezastruoase nu au nimic de-a face cu mine”.
Tot răul se află dincolo de zona noastră de confort și nu avem nevoie nici să intrăm în esența acestor probleme, nemaivorbind să ne mai implicăm în soluționare. Dăm scroll și ne continuăm viața mai departe, dar problemele vor fi rezolvate de altcineva, cândva, numai nu de noi. Ne place să ne plângem pe conducerea statului că nu ne asigură condițiile necesare, pe șefii de la serviciu care mereu îs nemulțumiți și pe vecinul nostru care face reparație în fiecare duminică. Dar când vine momentul să ne expunem nemulțumirea, dăm din cap și zicem “da și parcă ceva as schimbe” și ne niorlăim mai departe, așteptând să vină vre-un erou sau prinț pe cal alb să ne salveze.
Rata participării tinerilor la alegeri este în descreștere, iar motivele cele mai des invocate sunt dezamăgirea și neimportanța votului. Avem părinți care și-au distrus sănătatea muncind peste hotare ca să ne asigure un mod de trai decent, dar noi elementar nu putem să ieșim din casă pentru câteva minute ca să participăm la vot. Unii tineri parcurg sute de km, revin în țară doar ca să își poată face vocea auzită și să își exprime protestul, alții preferă să stea prin bar sau cu fundul pe canapea și să comenteze doar.
Luați-vă în mâini odată, amânați petrecerile, treziți-vă din somnul cel de moarte și exercitați-vă dreptul la vot. Taxați pe toți cei care și-au permis să vă distrugă viitorul, faceți o alegere pentru familia voastră și luptați pentru o viață mai bună care vă aparține pe merit. Nu vă lăsați compatrioții să lupte singuri împotriva nedreptății și distrugerii, ieșiți odată din casă sau nu vă mai plîngeți niciodată pe o viață proastră și condiții mizerabile.
Nu așteptați să vină eroii care ne vor salva statul și noi toți ne vom întoarce acasă din colțurile lumii și vom începe să trăim altfel. Eroii suntem fiecare dintre noi și fiecare pas pe care îl facem ne definește viitorul. Eu am ales să lupt și să îmi exprim puterea prin participare și atitudine. Eu am dreptul la vot, deci am putere și sunt un erou. Hai să votăm și să ne facem vocea auzită ecou pentru toți cei care vor să ne îngenuncheze, pentru că împreună suntem schimbarea și viitorul unui stat ce suferă și plânge.
Centrul pentru Dezvoltare Educațională anunţă finalizarea proiectului „ Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, implementat în perioada 1 august 2020 – 31 ianuarie 2021.
Încurajarea participării tinerilor la procesul electoral este esențială, dar ea trebuie susținută atât prin promovarea exercitării dreptului la vot, cât și prin implicarea directă în organizarea și desfășurarea alegerilor. Este foarte important ca tinerii să fie îndemnați să participe activ la alegeri nu doar în calitate de alegători/-oare, dar și în calitate de concurenți electorali sau candidați/-te, observatori sau membri în organele electorale.
Părerea tinerilor/-elor contează! ☝️Participanții/-tele de la sesiunile de informare desfășurate în toamna 2020, în perioada Alegerilor Prezidențiale, în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, au prezentat unele impresii despre cele învățate, dar și păreri și frânturi de gânduri despre participarea la vot.
Lideri comunitari, reprezentanți ai consiliilor raionale/locale de tineret și ai societății civile, parteneri și beneficiari ai proiectului s-au reunit online, la 22 decembrie curent, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în urma activităților din toamna 2020, dar și pentru a împărtăși reușitele și experiențele acumulate în cadrul proiectului.
Atunci când femeile participă în alegeri în calitate de alegători, concurenți electorali, funcționari electorali sau reprezentanți ai partidelor politice, ele îşi exprimă direct propriile necesităţi şi interese. Participarea activă la vot a femeilor reflectă mai bine aspirația electoratului.
După grupa de vârstă, distribuția tinerilor alegători cu vârsta între 18-25 de ani care au participat la vot pe 1 noiembrie 2020 a fost de 8,08%, iar în 15 noiembrie 2020 a crescut la 8,44%.
Ținând cont de starea epidemiologică din țară, precum și de obligația pozitivă a organelor de stat de a ocroti sănătatea publică și de a sprijini alegătorii să-și exercite dreptul la vot în circumstanțele existente, biroul electoral al secției de votare va asigura gratuit alegătorii cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.
Alegerile președintelui Republicii Moldova din noiembrie 2020 reprezintă cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.
Tinerii alegători care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane revenite de peste hotare din zona roșie și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării cu ajutorul urnei mobile, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde își are înregistrare la domiciliu/reședință alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală (telefonic) inclusiv în ziua precedentă votării, dar și în ziua votării până la ora 15.00.
La turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020, studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor:
Autor Valentin Chebac, soldat Brigada 3 Infaterie Motorizată din or. Cahul
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se desfășoară o dată la 4 ani. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.
Autor Cătălin Țurcanu, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic Republican,, Ion Creangă" din mun. Bălți
Pentru a informa și încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să participe la alegeri și să-și exerseze dreptul la vot, Centrul pentru Dezvoltare Educațională a pregătit un spot video prin care motivează tinerii alegători din Moldova să fie responsabili și să-și facă datoria civică de a ieși la vot.
Autor Cebotari Stasic, elev în Liceul “Mihai Eminescu” din or. Drochia
Autoare Cojocari Dumitrița, elevă în Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare” din or. Drochia
Autoare Silvia Bogonovschi, Președinta Consiliului Municipal de Tineret Chișinău
Autoare Daniela Gudima, 25 ani, angajată.
Autor Alexandru Sîrbu, 25 ani, angajat.
Autoare Cristina Lisnic, elevă în cadrul Colegiului "Mihai Eminescu" din or. Soroca
Centrul pentru Dezvoltare Educațională a lansat și prezentat broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE pe pagina de facebook a organizației cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret.
Autor Buruian Gheorghe, 24 ani, bibliotecar în Penitenciarul nr.18 Brănești
A.O. “Centrul pentru Dezvoltare Educațională” a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.
Centrul pentru Dezvoltare Educațională a demarat activitățile proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.